Het Openbaar Ministerie (OM) heeft door een fout een foto van kroongetuige Nabil B. opgenomen in het strafdossier over liquidatieverdachten, liet de officier van justitie donderdag weten tijdens een inleidende zitting. De mannen zouden in opdracht van Ridouan Taghi moorden hebben gepleegd.

Dat de De Telegraaf de foto - "weliswaar onherkenbaar gemaakt" - heeft gepubliceerd, leidt tot zorgen bij de officier. Volgens justitie heeft dit "een onverantwoord groot risico voor de kroongetuige en zijn naasten" tot gevolg.

De officier erkende dat het OM een "duidelijke fout" heeft gemaakt door de foto toe te voegen. Maar justitie benadrukte ook niet de partij te zijn geweest die De Telegraaf inzage in het dossier heeft gegeven en dat dit uit de hoek van de verdediging van de verdachten moet zijn gekomen.

Verdediging kroongetuige 'teleurgesteld en geschrokken'

Michiel Kuyp, de advocaat van de kroongetuige, uitte zijn verontwaardiging over de fout van het OM. "Zeker gezien het aantal mensen dat het dossier onder ogen heeft gehad en kennelijk niemand zijn vinger heeft opgestoken met de vraag: 'Is dit wel zo'n goed idee?'", aldus Kuyp.

"We zijn teleurgesteld en geschrokken", voegde de advocaat eraan toe. "Het lijkt erop dat het Openbaar Ministerie meer oog heeft gehad voor de opsporing en dat was niet voor de eerste keer."

Reduan B., de broer van de kroongetuige, werd op 29 maart 2018 in Amsterdam-Noord geliquideerd. De familie was woest op justitie die uiteindelijk toegaf fouten te hebben gemaakt en het gevaar te hebben onderschat.

Kroongetuige heeft veertig verklaringen afgelegd

Donderdag werd bekend dat kroongetuige B. in totaal veertig verklaringen heeft afgelegd en dat het grootste gedeelte nog moeten worden uitgewerkt. B. is zelf verdachte in drie moordonderzoeken.

Een van die liquidaties, de 'vergismoord' op Hakim Changachi in januari 2017, deed B. naar de politie stappen, omdat hij een bekende was van de familie van het slachtoffer.

Volgens B. zit Taghi achter deze en andere opdrachten voor moorden. De mogelijke betrokkenen moesten donderdag voor de rechtbank verschijnen. Er zijn inmiddels twaalf verdachten aangehouden.

Taghi en Saïd R. binnenkort aangeklaagd

Het OM maakte tijdens de zitting duidelijk van te plan zijn Taghi en zijn vermeende rechterhand Saïd R. op korte termijn officieel aan te klagen voor het verstrekken van opdrachten voor moorden en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Het totaal aantal vervolgde verdachten in de zaak die de naam Marengo heeft gekregen, zou hiermee op veertien uitkomen. Taghi en R. zijn nog steeds voortvluchtig en worden mogelijk bij verstek vervolgd.

De meeste verdachten blijven vastzitten tot de volgende zitting in juli. Een van de verdachten was al eerder op vrije voeten gesteld. Het voorarrest van een andere verdachte is opgeschort. Inhoudelijk zal de rechtbank de zaak pas in 2020 kunnen behandelen.