
Brandweer: Paasvuren in Noord-Nederland te risicovol door droogte
De woordvoerder zegt dat de veiligheidsregio hierin alleen een adviserende rol heeft en dat het uiteindelijke besluit aan de gemeenten is. "De gemeenten verstrekken de vergunning en zijn dus ook verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen als de paasvuren wel worden aangestoken."
De gemeenten Westerkwartier en Oldambt, allebei gelegen in de provincie Groningen, hebben al besloten dat de paasvuren in die gemeenten niet mogen doorgaan. Ook in Aa en Hunze (Drenthe) worden de paasvuren niet aangestoken.
Sinds woensdag is het alertheidsniveau in de provincies Drenthe en Friesland verhoogd naar niveau 2. Dit betekent dat de brandweer denkt dat er een natuurbrand zou kunnen uitbreken en dat de kans aanwezig is dat die zich snel uitbreidt. In Groningen staat het alertheidsniveau nog wel op niveau 1.
Vrijwel overal in Nederland groot risico op natuurbrand
Inmiddels hebben vrijwel alle veiligheidsregio's het alertheidsniveau opgeschaald naar niveau 2. Alleen de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Flevoland, Brabant-Noord, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Groningen hebben het alertheidsniveau nog niet opgeschaald.
Meerdere gemeenten in Oost-Nederland besloten eerder deze week al de paasvuren te verbieden. Zo zijn de paasvuren in Oude IJsselstreek, Lochem, Steenwijkerland en Berkelland afgeblazen.
In Rijssen-Holten gaan paasvuren door in afgeslankte vorm
In de gemeente Bronckhorst mogen de kleinere en middelgrote paasvuren niet doorgaan. Over de zes grote paasvuren beslist de gemeente uiterlijk donderdag.
In de gemeente Rijssen-Holten, waar altijd zeer grote paasvuren zijn, mogen de paasvuren wel doorgaan. Maar alleen in afgeslankte vorm en met extra voorzorgsmaatregelen.
Ook in Winterswijk worden de paasvuren aangestoken, maar de hoogte van de stapel is afhankelijk van de kracht van de wind.