Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor een drukke middag- en avondspits op donderdag. Doordat het paasweekend dan begint, zijn veel files langer dan normaal.

Volgens Rijkswaterstaat ontstaan de eerste files al om 14.00 uur. "Recreatieverkeer versmelt met het reguliere woon-werkverkeer", aldus de verkeersinformatiedienst van de organisatie.

De verwachting is dat het begin van het paasweekend drukker zal zijn dan vorig jaar. Toen stond er op het hoogtepunt op de snelwegen in totaal 300 kilometer file. "De paasuittocht van dit jaar zal vergelijkbaar zijn met die van 2017", aldus Rijkswaterstaat.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de punten waar de grootste files ontstaan de A1, rond Amersfoort en Hoevelaken, en de A12 en A50 in de richting van de Veluwe. Daar gaan veel toeristen naartoe.

Ook is de verwachting dat het op de A12 bij Arnhem druk wordt, doordat Nederlandse en Duitse vakantiegangers voor extra verkeer zorgen.

Tweede Paasdag ook druk in midden en zuiden van het land

De ANWB voorspelt dat The Passion, die donderdagavond in Dordrecht wordt opgevoerd, ook tot drukte leidt.

Doordat veel toeristen op Tweede Paasdag weer terugkeren naar huis ontstaan er in de middag files in het midden en zuiden van het land, voorspelt de ANWB.