De man die in oktober vorig jaar een dodelijk ongeluk op de A44 veroorzaakte, heeft dinsdag vier jaar cel opgelegd gekregen door de rechtbank in Haarlem. Leon Z. reed te hard en was onder invloed van drank en harddrugs.

Ook mag hij vijf jaar lang geen auto besturen, deze straf gaat in op de dag dat hij de cel verlaat.

Z. heeft die bewuste dag de auto van een echtpaar (een 62-jarige vrouw en 66-jarige man) op hoge snelheid geramd. Hij reed 195 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur gereden mocht worden.

Hun voertuig schoot vervolgens 250 meter door. De klap was voor beiden fataal. Een andere weggebruiker raakte ernstig gewond.

De rechtbank oordeelt dat de man zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest en dat de "verschrikkelijke gevolgen" hem kunnen worden toegerekend.

Man vluchtte de weilanden in na ongeluk

Z. is na het ongeluk uit zijn auto gestapt en vluchtte nabijgelegen weilanden in. Een politiehond wist hem hier op te sporen, waarna de man kon worden aangehouden.

De rechtbank laat meewegen dat de man meerdere keren is veroordeeld voor drugsdelicten en het rijden onder invloed van alcohol. Hij heeft eerder ook boetes gekregen voor snelheidsovertredingen.