De Hoge Raad heeft dinsdag geoordeeld dat de zaak tegen Albert Heringa, die tot zes maanden voorwaardelijk is veroordeeld voor het helpen van zijn moeder bij haar zelfdoding, niet overgedaan hoeft te worden. Hiermee is de veroordeling definitief.

De nu 75-jarige man hielp zijn moeder (99) in 2008 een einde te maken aan haar leven door pillen met haar eten te vermengen. Artsen weigerden de vrouw een vrijwillig levenseinde te geven.

De moeder koos voor zelfdoding en had pillen opgespaard, omdat ze ernstige rugklachten had en grotendeels blind was.

De rechtszaak tegen Heringa loopt al jaren. De man zei dat hij zich moreel verplicht voelde om zijn moeder te helpen. Hij spreekt van een noodtoestand (een vorm van overmacht), omdat de huisarts weigerde mee te werken aan euthanasie.

Het gerechtshof oordeelde eerder dat er echter geen uitzonderlijke omstandigheden zijn die de handelingen van Heringa rechtvaardigen. De Hoge Raad laat dinsdag weten dat dit oordeel voldoende is gemotiveerd en dat ook overige cassatieklachten worden verworpen.

Een van de advocaten van Heringa, Tim Vis, laat aan NU.nl weten teleurgesteld te zijn over de beslissing van de Hoge Raad. "Wij zullen de uitspraak zorgvuldig bestuderen en overwegen een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg."

Justitie heeft altijd voorwaardelijke celstraffen geëist.

De zaak-Heringa in het kort

  • 2013: Heringa is schuldig bevonden, maar krijgt geen straf
  • 2013: OM gaat in hoger beroep
  • 2015: Heringa wordt ontslagen van rechtsvervolging door het gerechtshof
  • 2015: OM gaat in cassatie
  • 2017: Hoge Raad verwerpt vrijspraak Heringa en verwijst zaak terug naar gerechtshof
  • 2018: Heringa krijgt zes maanden voorwaardelijk opgelegd van het gerechtshof
  • 2018: Heringa gaat in cassatie
  • 2019: Cassatie ongegrond verklaard door Hoge Raad

OM vervolgt arts voor euthanasie

Sinds 2002 mag euthanasie alleen door artsen worden uitgevoerd en ook alleen als er sprake is van "ondraaglijk en uitzichtloos lijden".

In november vorig jaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor het eerst besloten een arts te vervolgen voor het uitvoeren van euthanasie.

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) kwamen in deze zaak eerder al tot de conclusie dat de arts in kwestie niet zorgvuldig heeft gehandeld. Zo zou de wilsverklaring van de vrouw met dementie tegenstrijdigheden bevatten.

De weg naar euthanasie in Nederland in vijf stappen
94
De weg naar euthanasie in Nederland in vijf stappen