De Amsterdamse driehoek (de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie) heeft het COT, het instituut voor veiligheids- en crisismanagement, gevraagd onderzoek te doen naar het politieoptreden voorafgaand aan de wedstrijd van Ajax tegen Juventus.

"De driehoek vindt het belangrijk dat er onafhankelijk onderzoek plaatsvindt, in het belang van alle betrokkenen", luidt de aankondiging.

Het COT heeft het verzoek ingewilligd. De driehoek zal ook op korte termijn in gesprek gaan met Ajax en de supportersverenigingen.

Het politieoptreden van afgelopen woensdag bij de Johan Cruijff ArenA had tot doel een zogeheten entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege het mogelijke gevaar voor betrokkenen.

De Mobiele Eenheid (ME) richtte met waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. Daarnaast werden politiepaarden ingezet om de menigte uiteen te drijven. Beide acties leidden tot verontwaardigde reacties van Ajax-fans, die het optreden buitenproportioneel noemden.

De driehoek erkende vrijdag dat er bij het politieoptreden fouten zijn gemaakt, "ondanks heldere, vooraf gemaakte afspraken".