De brandweer is zaterdagochtend massaal uitgerukt voor een brand in het Zeeuwse grensdorp Koewacht. De zeer grote brand woedde tot het einde van de middag in een productieloods aan de Emmabaan.

Er waren drie personen in het pand toen de brand ontstond. Zij zijn door medewerkers van de ambulance nagekeken, maar hoeven niet verder behandeld te worden.

Rond 16.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Het nablussen nam nog enkele uren in beslag.

De Emmabaan tussen Tragel en Zwingelweg was ook tijdens het nablussen enige tijd afgesloten vanwege de inzet van de brandweer. Rond 20.00 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Meerdere weggebruikers negeerden de afzetting. "Wij gaan handhaven en desnoods bekeuringen uitdelen als bestuurders betrapt worden", meldde de politie.

De brand woedde in de afzuiginstallatie van de loods waarin vezelplaten van vlas worden geproduceerd. Met behulp van warmtebeeldcamera's werd in de metalen buizen van het afzuigsysteem naar de vuurhaarden gezocht. Zo werd vastgesteld dat zich op verschillende plaatsen nog kleine vuurhaarden bevonden.

Meerdere brandweereenheden ingezet

Bij de bestrijding van de brand waren zo'n zeventig personen van verschillende eenheden betrokken. Er worden onder meer zes blusvoertuigen, twee hoogwerkers, een Cobra-systeem en een tankwagen gebruikt. Ook zijn er twee meetploegen actief.

Koewacht is een dorp in het uiterste zuiden van Zeeland en onderdeel van de gemeente Terneuzen. Een deel van de plaats ligt in België. De brand woedt in het Nederlandse deel van het grensdorp.