De temperaturen gaan na een koud weekend met mogelijk winterse buien snel oplopen. De kans is groot dat volgende week donderdag en vrijdag in grote delen van het land de 20 graden wordt aangetikt. Deze warme periode zal daarna vermoedelijk lange tijd aanhouden.

"Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië voert de komende dagen nog de boventoon", legt Wilfred Janssen van Weerplaza uit. "De kans is in de ochtend aanwezig op temperaturen rond het vriespunt. Het kwik bereikt voor de lente dieptepunten."

Ook het KNMI voorspelt mogelijk winterse buien. De meteorologische dienst spreekt zelfs van "plaatselijk korrelhagel en mogelijk wat natte sneeuw".

'Vanaf woensdag kan je de winterjas wegleggen'

De kans op winterse buien is volgens de dienst aanwezig en aan de kust waait een krachtige wind. Lokaal kan de minimumtemperatuur volgens het KNMI zelfs min 3 graden zijn.

Maar na het weekend gaat warme lucht uit het zuidoosten de boventoon voeren in Nederland. "Vanaf woensdag kan je de winterjas in de kast laten hangen", aldus Janssen.

Temperatuur kwam al drie dagen boven de 20 graden uit

"Deze omslag vormt de aftrap van een langere periode met vrij zonnig en grotendeels droog weer. De temperaturen zullen vrijwel zeker niet meer omlaag gaan de komende weken."

Het is overigens niet de eerste maal dat de temperaturen dit jaar boven de 20 graden uitkomen. Eerder gebeurde dit ook al op 27 februari en twee dagen achter elkaar begin april.