De Consumentenbond vermoedt dat diverse autogarages problemen verzinnen bij auto's die er helemaal niet zijn. Ook worden automobilisten geconfronteerd met hoge kosten voor kleine, plotseling noodzakelijke, reparaties.

Die conclusie trekt de bond nadat het een onderzoek uitvoerde met twaalf auto's. Deze kregen een Algemene Periodieke Keuring (APK) bij elf garages en leverden opvallende resultaten op.

Zo constateerde een garagehouder dat een auto niet door de keuring zou komen tenzij de remmen voor 500 euro vervangen zouden worden. Een andere garage beoordeelde daarna dezelfde auto, en gaf aan dat er met de remmen niks mis was. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) bevestigde daarna die conclusie.

"Garages gebruiken trucs om de rekening van een APK kunstmatig te verhogen", zegt de bond. "Ze rekenen hoge kosten voor reparaties van kleine 'plotselinge' mankementen." Als een garagebedrijf herhaaldelijk ondeugdelijke keuringen uitvoert, kan de RDW de keuringsbevoegdheid intrekken.

Als advies geeft de bond mee om zeker de iets oudere auto's bij meerdere garages te laten keuren. Het liefst ook bij een keuringsstation dat niet repareert maar uitsluitend keurt en geen financieel belang heeft bij reparaties.