Bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden ervaren maatschappelijke en lichamelijke problemen. De groep krijgt moeilijk een hypotheek en vindt dat ze te weinig hulp krijgen met de naweeën van de ziekte, omdat dokters hen als 'genezen' bestempelen.

Dat meldt het AD op basis van een rapport dat het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) deze vrijdag publiceren.

"Bijna de helft van de patiënten onder de 35 jaar die hebben geprobeerd een hypotheek af te sluiten, ervaart hierbij problemen", schrijven de onderzoekers. "Uiteindelijk wordt een derde van alle patiënten niet geaccepteerd voor een hypotheek."

Het IKNL en NFK melden daarnaast dat mensen die kanker overleven bijna twee keer zo vaak financieel in de problemen komen, vergeleken met de rest van de bevolking. In het rapport staat dat mensen die kanker overleefden geregeld minder werken of helemaal stoppen.

"Rampzalig", zegt IKNL-directeur Peter Huijgens tegen het AD. "We houden te snel op met behandelen en we moeten die patiënten meer helpen om weer aan de bak te komen."

Zenuwschade veelvoorkomende klacht

Een veel voorkomende lichamelijke klacht binnen de groep patiënten is zenuwschade. Vier op de tien van de groep die chemotherapie kreeg, kampt jaren daarna nog met tintelende of pijnlijke handen en voeten.

Daarnaast voelt een op de vijf patiënten zich tien jaar na de diagnose ernstig vermoeid en haalt een op de zes geen plezier meer uit seks, in vergelijking met een op de honderd bij de rest van de Nederland.