Calvin Rans is zaterdagmiddag uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2019. De docent van de TU Delft kreeg de prijs uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Rans (foto midden) krijgt 25.000 euro, die hij mag besteden aan onderwijsinnovatie op de Delftse universiteit.

Hij inspireert al meer dan tien jaar studenten aan de opleiding Aerospace Engineering aan de TU Delft. De jury ziet in Rans een docent die de motivatie van studenten voor zijn vakgebied probeert te achterhalen, om het onderwijs hierop vervolgens aan te passen en de betrokkenheid bij de colleges te vergroten. Motivatie is voor Rans de weg naar passie voor het vak van een engineer.

De prijs voor Docent van het Jaar wordt voor de vijfde keer uitgereikt. De titel is een initiatief van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO).

Met het uitreiken van de prijs wil het ISO aandacht vragen voor het lerarenvak en goed onderwijs, "een essentieel belang dat soms ondergesneeuwd raakt".

"Het geven van onderwijs is een vak op zich. Een goede docent zorgt voor een optimale leeromgeving. Hier moet dan ook blijvend aandacht voor zijn op universiteiten en hogescholen", aldus Tom van den Brink, voorzitter van het ISO.