De overheid moet ingrijpen om duizenden scholen sneller te verduurzamen, anders worden de doelstellingen van het Klimaatakkoord in Parijs niet gehaald. Dat zeggen voorzitter Bernard Wientjes en directeur Etty Schippers van het rijksinitiatief De Bouwagenda tegen Trouw.

De organisatie van Wientjes en Schippers is namens de bouwsector opgezet om het verduurzamen van gebouwen als scholen en ziekenhuizen aan te jagen.

Momenteel worden elk jaar zo'n honderd scholen verduurzaamd. Het tweetal denkt dat in het huidige tempo alle gebouwen pas in 2350 energiezuinig zijn.

Waar Wientjes en Schippers woningcorporaties wisten over te halen om 2,3 miljoen sociale huurwoningen onder handen te nemen, kijken scholen vaak de andere kant op. "Terwijl drieduizend schoolgebouwen met energielabel G onderaan de duurzaamheidsladder bungelen."

Ziekenhuizen en gemeentehuizen verduurzamen langzaam

Ze willen dat de overheid ingrijpt door een overheidsorgaan in het leven te roepen dat verduurzaming op scholen kan stimuleren. Het uitdelen van boetes zou het laatste redmiddel zijn.

De Bouwagenda ziet ook problemen bij ruim honderd ziekenhuizen en 380 gemeentehuizen die moeten verduurzamen. "Zij hebben de klimaatdoelstellingen niet scherp op het netvlies", menen Wientjes en Schippers. "Een ziekenhuis wil vooral goede zorg bieden, en energiekosten zijn daar laag in vergelijking met andere uitgaven."