De Amsterdamse politie heeft woensdagavond zo'n twee uur voor de kwartfinale van de Champions League tussen Ajax en Juventus charges uitgevoerd bij de Johan Cruijff ArenA. In totaal werden in aanloop naar de wedstrijd meer dan 140 personen gearresteerd.

Ze wilden deelnemen aan een zogenoemde entrada, een feestje waarmee supporters van de Amsterdamse club soms belangrijke duels inluiden. De entrada gaat altijd gepaard met veel gezang en vuurwerk.

Een waterkanon werd ingezet om vuurwerk dat supporters hadden afgestoken te blussen. Ook waren er gevallen van openlijke geweldpleging, zoals het gooien van straatklinkers naar personen, en werden ruiten aan de zuidzijde van de ArenA vernield. Tijdens de ongeregeldheden werden ruim dertig supporters aangehouden.

De politie liet woensdagochtend al via verschillende kanalen weten dat het afsteken van fakkels en vuurwerk verboden was omdat de veiligheid van winkelend publiek en concertbezoekers niet in gevaar mocht worden gebracht.

Volgens de politie zijn de Mobiele Eenheid (ME) en agenten te paard ingezet om "een overzichtelijke en veilige situatie voor alle supporters te creëren".

De Mobiele Eenheid drijft Ajax-supporters uiteen. (Foto: Pro Shots)

De politie zette een waterkanon in om vuurwerk dat fans hadden afgestoken, te doven. (Foto: Pro Shots)

Politie te paard voert charges uit bij de Johan Cruijff ArenA. (Foto: Pro Shots)

Een brandje op de ArenA Boulevard. (Foto: NU.nl/Robbert Swart)

Tientallen gewapende Italiaanse supporters opgepakt

Woensdagmiddag hield de politie al twee grote groepen Italiaanse supporters aan. Dat gebeurde bij het stadion en het station Weesperplein in de binnenstad. De arrestanten waren gewapend met onder andere uitschuifbare wapenstokken, vlaggenstokken, pepperspray, een hamer en een mes. In totaal werden 107 Italiaanse verdachten aangehouden.

Het is nog niet bekend wat er precies met de arrestanten gaat gebeuren en waarvan ze worden verdacht. Beide groepen zijn in ieder geval met bussen naar een cellencomplex vervoerd. Volgens Italiaanse media zijn er circa 120 Italianen opgepakt.

De aftrap van het heenduel is om 21.00 uur.