Gedragskundigen die Malek F. hebben onderzocht, concluderen dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar was toen hij op 5 mei in Den Haag op straat drie mensen neerstak.

F. moet volgens de deskundigen worden behandeld in een tbs-kliniek, op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen. Het risico op herhaling is groot.

Dat bleek woensdag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de 32-jarige F., afkomstig uit Syrië. De politie schakelde F. na de steekpartij uit door hem neer te schieten. Kort daarvoor had F. drie willekeurige slachtoffers gestoken en ernstig verwond. Bij een van hen werd de halsslagader geraakt.

De grote vraag in de zaak is of F. als terrorist of als verwarde man moet worden beschouwd. De man ontkent een terroristisch motief te hebben gehad.

OM gaat uit van terroristische daad

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt het geweld nog steeds als een terroristische daad, ondanks de conclusies van de deskundigen over F.'s psyche. "Hij had het plan om te doden, omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden", aldus de officier van justitie.

Advocaat Job Knoester betwist dat F. terroristische motieven heeft gehad, maar wil daarover pas uitweiden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die gepland staat voor 21 en 24 juni. De betrokken psychiater en psycholoog zullen tijdens het proces als getuige-deskundige worden gehoord.

F. heeft inmiddels een excuusbrief geschreven, waarin hij spijt betuigt voor zijn daden. Volgens Knoester heeft F. "verschrikkelijk veel spijt" en denkt hij veel aan de gebeurtenissen.

De man blijft vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 21 juni dit jaar.