De docent van de Universiteit Utrecht (UU) die de tekst "Volkert waar ben je?" op Facebook plaatste als reactie op de verkiezingswinst van Forum voor Democratie en Thierry Baudet hoeft niet weg. Hij krijgt een "voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar", meldt de UU op haar website.

"De opmerking is volgens het bestuur verwerpelijk en onacceptabel. Onvoorwaardelijk strafontslag van de medewerker vindt de universiteit echter niet aan de orde. Hierbij speelt een rol dat de universiteit geloofwaardig acht dat de docent zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft, en dat de docent spijt heeft betuigd", aldus de Utrechtse universiteit.

Volgens de universiteit gaat de "disciplinaire maatregel" verder dan een berisping. "Het houdt in dat strafontslag wordt opgelegd, maar nog niet wordt uitgevoerd. De medewerker krijgt dus nog een nieuwe kans. Er geldt een proeftijd van twee jaar."

Voor het gesprek tussen de UU en de docent plaatsvond, werd de man nog op non-actief gesteld. Eerder nam de UU al met klem afstand van de uitlating van de medewerker. Er zijn meerdere klachten binnengekomen over het Facebook-bericht.