De agenten die in 2015 betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben geen fouten gemaakt, heeft de advocaat van een van de agenten dinsdag betoogd tijdens een zitting in het hoger beroep van de zaak.

"Een eenmaal ingezette arrestatie mag niet afgebroken worden, omdat iemand te veel verzet levert", zei advocaat Caroline de Sitter. Zij staat de agent bij die wordt aangeduid als DH01. Hij was het die de - volgens de rechtbank fatale - nekklem bij de 42-jarige Arubaan toepaste.

Tegen twee agenten is maandag bij het gerechtshof een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. Ook zouden zij twee jaar niet bij de politie mogen werken.

Bij de eerdere behandeling bij de rechtbank had het Openbaar Ministerie (OM) de rechters gevraagd de agenten wel schuldig te verklaren, maar ze geen straf op te leggen. De rechtbank ging daar echter niet in mee en veroordeelde DH01 en DH02 eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van een jaar.

De agenten gingen tegen het vonnis in beroep. "Niet vanwege de straf, maar vanwege de veroordeling. Mijn cliënt wil graag zijn leven weer enigszins opbouwen, maar met het vonnis van de rechtbank was dat niet mogelijk", aldus De Sitter.

Bekijk hier de arrestatie van Mitch Henriquez
95
Bekijk hier de arrestatie van Mitch Henriquez

Vijf agenten hielden man in bedwang

Henriquez overleed de dag na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival in juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Er waren vijf agenten - met pepperspray en wapenstokken - nodig om de grote en sterke 42-jarige man in bedwang te krijgen.

De dood van Henriquez leidde destijds tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. De bij de arrestatie betrokken agenten werden ernstig bedreigd. Zij moesten zelfs onderduiken. Mede daarom zitten ze volledig afgeschermd in de rechtszaal en worden hun stemmen vervormd.

Het gerechtshof Den Haag doet op 19 juni uitspraak.