NS adviseert reizigers die naar of via Amsterdam Zuid en Leiden moeten reizen hun treinreis uit te stellen. Het treinverkeer in de Randstad is al de hele dinsdagochtend flink ontregeld door een kapotte bovenleiding tussen Weesp en Duivendrecht.

De verwachting is dat de problemen in elk geval tot 17.00 uur gaan duren, maar de NS en spoorbeheerder ProRail kunnen geen enkele garantie bieden. ProRail is bezig met het herstellen van de schade.

De problemen werden rond 6.00 uur ontdekt. Een treinstel sleepte tijdens zijn rit een deel van de bovenleiding mee.

"Het is een hele flinke beschadiging", legt een woordvoerder van ProRail uit. "We doen ons best om de problemen te herstellen. We hopen dat alles voor de avondspits is hersteld, maar het is heel lastig om nu een exacte prognose te geven."

Door de problemen met de bovenleiding is op dit drukke traject slechts één spoor beschikbaar. De vertragingen en de uitval van treinen als gevolg van deze verstoring hebben ook effect op talloze andere trajecten in de Randstad.

Op veel trajecten vallen treinen uit

Zo was de treinenloop rond Schiphol en Leiden in de ochtendspits ernstig verstoord. Op deze routes vielen veel treinen uit. Ook op het traject Almere-Hilversum reden veel minder frequent treinen dan gebruikelijk.

Op onder meer de stations in Weesp, Hilversum en Leiden staan de perrons vol met wachtende reizigers. Als er al treinen wegrijden, dan kunnen veel mensen niet instappen, omdat de treinstellen al vrij vol zijn.

De NS heeft op bepaalde trajecten bussen ingezet. Zo rijden er tot de avondspits stop- en snelbussen tussen Weesp, Diemen en Amsterdam Muiderpoort.

Reizigers rond Leiden ondervinden al weken hinder

Het treinverkeer van en naar Leiden Centraal is deze weken al ernstig verstoord door geplande werkzaamheden. Er rijden geen treinen van Leiden naar Den Haag HS, wat veel overlast veroorzaakt.

Op sociale media klagen treinreizigers al twee weken over de extra reistijd als gevolg van deze omleidingen.