Ruim 40.000 mensen hebben een petitie van de jongerenbeweging Exxpose ondertekend, waarin wordt gepleit voor het indirect strafbaar maken van prostitutie. Deze week worden de handtekeningen van de campagne Ik ben onbetaalbaar aan de Tweede Kamer overhandigd.

Een commissie van de Tweede Kamer neemt het burgerinitiatief in behandeling en zal steekproefsgewijs controleren of de handtekeningen echt van kiesgerechtigden zijn. Vervolgens oordeelt de commissie of er voldoende aanleiding is voor een debat.

Exxpose is een politiek onafhankelijke en christelijk geïnspireerde beweging. De organisatie hoopt dat het initiatief de Kamer zal dwingen om het onderwerp op de kaart te zetten.

Het kostte Exxpose een kleine zes jaar om de 40.000 handtekeningen voor het initiatief te bemachtigen. De beweging startte de petitie in 2013, nadat het Nederlandse prostitutiebeleid in een documentaire van de Arabische nieuwszender Al Jazeera werd bekritiseerd.

'Zweeds prostitutiebeleid dient als voorbeeld'

Aanhangers van het initiatief ondersteunen het Zweedse prostitutiebeleid. In het Scandinavische land is het kopen van seks strafbaar en helpt de overheid vrouwen uit de prostitutie te stappen.

Campagneleider Willemijn de Jong zegt in de Volkskrant dat het in de illegaliteit brengen van prostitutie ertoe leidt dat "kwetsbare vrouwen niet meer kunnen worden afgekocht" door "mannen met macht en geld".

De ChristenUnie zal zich waarschijnlijk achter de oproep van Exxpose scharen. Eerder meldde CU-leider Gert-Jan Segers dat zijn strijd tegen het huidige prostitutiebeleid "een van de belangrijkste redenen is geweest om deel te nemen aan de huidige coalitie".