De brandweer is maandag massaal uitgerukt voor een zeer grote natuurbrand op de Laapersheide bij Hilversum. De omvang van de brand en de beperkte beschikbaarheid van bluswater bemoeilijkten het bluswerk, maar rond 21.00 uur had de brandweer de brand wel onder controle.

Het gebied dat in brand stond omvat 5 tot 6 hectare, zo meldt de brandweer. Momenteel wordt er nog nageblust. Een politiehelikopter gaat daarnaast nog kijken of er nog verborgen brandhaarden zijn, om te voorkomen dat het vuur weer oplaait.

Het bestrijden van de brand vroeg "het uiterste"; brandweereenheden uit de regio Utrecht kwamen ook naar Hilversum om te helpen bij het blussen. Rond 22.00 uur meldde de brandweer dat de meeste eenheden weer waren vertrokken en dat het treinverkeer helemaal werd vrijgegeven.

Door het gebrek aan bluswater in het natuurgebied worden brandweerauto's bij een centraal vulpunt gevuld met water en rijden ze in een cirkel naar de vuurhaarden. Zo'n manoeuvre heet een carrousel, aldus een woordvoerder van de Brandweer Gooi en Vechtstreek.

De brandweer kreeg versterking van eenheden uit de regio om de lastige brand te bestrijden. (Foto: Margot Dekkers)

Brand breidde zich razendsnel uit

De brand heeft zich heel snel uitgebreid en zich in twee gedeeltes gesplitst, vertelde de woordvoerder. Het vuur wist nabijgelegen woningen uiteindelijk niet te bereiken.

Als gevolg van de natuurbrand werd het treinverkeer tussen Hilversum en Utrecht stopgezet. Later werd het treinverkeer hervat, maar werd er in de buurt van het gebied nog wel met aangepaste snelheid gereden.