De politie Amsterdam heeft maandag twaalf aanhoudingen verricht in verband met het onderzoek naar de aanslag op het pand van De Telegraaf in juni 2018. Onder de arrestanten zit de vermoedelijke aanslagpleger.

De politie heeft berichtgeving van De Telegraaf hierover maandagmiddag bevestigd.

Zes mannen worden verdacht van het "op enigerlei wijze bij de aanslag betrokken zijn". Het gaat dan om de voorbereidingen voor de aanslag, de aanslag zelf en het naderhand in brand steken van het voertuig.

De andere zes verdachten maken deel uit van een groepering die allerlei diensten verleent aan criminelen. De aanhouding van deze mannen vloeide volgens de politie voort uit het onderzoek naar de aanslag op het pand van De Telegraaf.

De politie beklemtoont dat het onderzoek nog "in volle gang is". Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies (DSI) verrichtte de aanhoudingen in onder meer Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

OM denkt dat Ridouan Taghi de opdracht gaf

In juni vorig jaar reed een nog onbekende man met een Volkswagen Caddy door de gevel van het TMG-gebouw waar de redactie van de krant huist.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Ridouan Taghi opdracht voor de aanslag heeft gegeven. De man wordt ook verantwoordelijk gehouden voor meerdere liquidaties en pogingen hiertoe.

Het recherchewerk kwam moeizaam op gang, omdat de man die de gevel ramde onherkenbaar was en hij veel sporen heeft gewist. Hij had de met jerrycans gevulde wagen na het rammen van het gebouw in brand gestoken.

Politici veroordeelden de aanslag fel

De aanslag verwoestte een flink deel van de gevel. Volgens De Telegraaf is er voor 800.000 euro aan schade aan het pand. Politici veroordeelden de aanval al kort na de gebeurtenis. Zo noemde premier Mark Rutte het een "klap in het gezicht van de vrije pers".

Ook Kamervoorzitter Khadija Arib reageerde met afschuw op de aanslag. "Deze gerichte actie raakt niet alleen De Telegraaf, maar ons allemaal. Onze vrije pers is een groot goed."