De politie Oost-Brabant heeft deze week bijna 550 weggebruikers betrapt op smartphonegebruik. Dit gebeurde tijdens een speciale actieweek waarbij agenten vanuit een touringcar het gedrag van weggebruikers controleerden.

De extra controles waren ingesteld na soortgelijke acties van andere politie-eenheden. Zij hadden daarbij een touringcar ingezet, wat erg effectief bleek te zijn. Vanuit de bus kunnen agenten zowel in auto's als vrachtwagens kijken.

Wanneer een bestuurder achter zijn smartphone zat, werd vanuit de touringcar een seintje gegeven aan agenten die in onopvallende auto's achter de bus reden. De chauffeur werd dan door die agenten staande gehouden en bekeurd.

"Naast een bekeuring kregen overtreders ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt", meldt de politie. "We willen bewustwording van het gevaar voor jezelf en de medeweggebruikers creëren."

De focus van de afgelopen vijf controledagen lag op het oosten van Noord-Brabant. De politie-eenheid Oost-Brabant zal dit nog meerdere actieweken houden.

Provincie Noord-Brabant verrast door aantal bekeuringen

De gedeputeerde mobiliteit van de provincie Noord-Brabant, Christophe van der Maat, zegt verrast te zijn door het grote aantal weggebruikers dat betrapt is op smartphonegebruik. Hij stelt dat het noodzakelijk blijkt om het verkeer veiliger te maken middels controles en bekeuringen van de politie.

De politie heeft tijdens de controledagen ook boetes uitgedeeld voor andere verkeersovertredingen. Zo werden ook enkele tientallen bestuurders betrapt op bijvoorbeeld te snel rijden, bumperkleven en onnodig links rijden.