De veiligheid bij het zwemmen in binnenwateren en zeewater moet beter, meldt de Reddingsbrigade Nederland naar aanleiding van drie onderzoeken.

De onderzoeken werden gepubliceerd in het kader van de landelijke campagne NL Zwemveilig, die als doel heeft om de zwemveiligheid in Nederland te verbeteren.

Reddingsbrigade Nederland zegt zich zorgen te maken over de toenemende stroom aan meldingen over personen die in open water in de problemen komen. "Met de klimaatsveranderingen, de toevloed van nieuwkomers naar ons land en onze veranderende vrijetijdsbestedingen wordt het risico op verdrinken eerder groter dan kleiner."

Ook zouden bestaande maatregelen, zoals waarschuwingsborden, niet effectief genoeg zijn. Bovendien zouden burgers niet altijd goed geïnformeerd zijn over de risico's van zwemmen in open water, zoals stroming, kou en plotselinge diepteverschillen.

De reddingsbrigade meldt verder dat uit onderzoek is gebleken dat maar 47 procent van de mensen een oogje in het zeil houdt tijdens het zwemmen.