De 52-jarige Johnny O. uit Krommenie ontkent dat hij op 23 december 2018 op de A10 bewust tegen een motor met daarop twee mensen is aan gereden, waarbij het duo omkwam door de val. Er ging een verkeersruzie aan het fatale ongeluk vooraf.

Vrijdag was de eerste inleidende zitting in de zaak voor de rechtbank van Amsterdam. De advocaat van de man, Bart Swier, zei dat O. beseft dat hij schuld heeft, maar nooit de intentie heeft gehad de motor te raken.

Het ongeluk gebeurde op de Amsterdamse ringweg A10, bij het knooppunt Coenplein. De motorrijder zou de automobilist hebben afgesneden, waarop de verdachte hard moest remmen en de vangrail raakte. Dit zou ook op camerabeelden van Rijkswaterstaat te zien zijn.

De bestuurder is hierna achter de motorrijder aan gereden en heeft volgens getuigen twee keer naar rechts gestuurd, richting de motor, die daardoor ten val kwam. Een 44-jarige man en een 34-jarige vrouw kwamen om het leven en het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt O. daarom van doodslag.

Verdachte spreekt van ongeluk

De verdachte ontkent bewust tegen de motor te zijn aan gereden. Nadat hij werd afgesneden, zou hij verhaal hebben willen halen bij de motor en is hij naar ze toe gereden. De bijrijder, de vijftienjarige dochter van O., zou het raampje open hebben gedraaid en de motor hebben gesommeerd te stoppen.

Volgens de verklaring van de dochter maakte de motorrijder, na te zijn aangesproken, een trappende en ook een slaande beweging richting de auto. O. is toen dicht naast de motor zijn gaan rijden en beseft nu dat hij dit nooit had mogen doen.

Dat de verdachte tot tweemaal toe een stuurbeweging richting de motor maakte, kan hij zich niet herinneren. Swier bepleit dat dit mogelijk onbewust is gebeurd. "Hij heeft ook geen enkel motief gehad deze mensen de dood in te jagen."

OM vermoedt dat man wel bewust op motor is in gestuurd

De officier zegt te vermoeden dat de man wel degelijk bewust op de motor is in gereden en wijst naar twee getuigenverklaringen.

"Een van hen zegt op 20 meter afstand van het ongeluk te hebben gereden en door de stuurbewegingen van de man over de rijstroken van links naar rechts te hebben gedacht dat het bewust was", aldus de officier.

O. zelf was overmand door emotie en liet een korte verklaring voorlezen door zijn advocaat. "Ik heb dit nooit gewild", aldus Swier namens de man. "Ik vind het verschrikkelijk. Ik heb nachtmerries en slaap erg slecht. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de nabestaanden. Dit had nooit mogen gebeuren."

Man zal psychisch worden onderzocht

De rechter besliste dat O. tot de inhoudelijke behandeling op 28 juni vast moet blijven zitten. Hij zal in de tussentijd psychisch worden onderzocht omdat de man mogelijk PTSS heeft opgelopen door een eerder zwaar auto-ongeluk, buiten zijn schuld om.