De Levenseindekliniek meldt vrijdag dat het aantal ingewilligde euthanasieverzoeken in 2018 licht is gedaald, ondanks een stijging van het aantal hulpvragen. Dat komt volgens de kliniek doordat de artsen "nóg behoedzamer" zijn geworden uit angst voor strafrechtelijke vervolging.

Vorig jaar was er volgens de Levenseindekliniek voor het eerst een lichte daling waarneembaar. In totaal werden 727 verzoeken ingewilligd, tegenover 747 in 2017.

"Het is opvallend dat dit gebeurt bij een lichte toename van het aantal hulpvragen", stelt de kliniek. Artsen zouden kiezen voor extra gesprekken met de mensen die euthanasie willen, waarbij in sommige gevallen ook een extra beoordeling volgt. "Er wordt meer tijd aan het daarvoor ook al zorgvuldige proces besteed."

Volgens de bestuurder van de Levenseindekliniek doen huisartsen eerder een beroep op een consulent van de kliniek, ook huisartsen die "al meerdere keren zelfstandig euthanasie verleenden".

In 2018 was 32 procent van de ingewilligde euthanasieverzoeken op grond van dementie, psychiatrie en "stapeling van ouderdomsaandoeningen". Van de verzoeken van mensen met terminale kanker werd 26 procent ingewilligd.

OM vervolgde vorig jaar voor het eerst arts voor euthanasie

In november vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie (OM) voor het eerst een arts te vervolgen voor het uitvoeren van euthanasie.

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) meldde vorig jaar al dat de arts in kwestie niet zorgvuldig heeft gehandeld, onder meer omdat de wilsverklaring van de demente vrouw tegenstrijdig zou zijn.