Het pistool waarmee Vincent van Gogh vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd op 27 juli 1890, wordt op 19 juni door het Franse veilinghuis Auction Art geveild in Parijs.

Volgens het veilinghuis moet het wapen 60.000 euro opbrengen.

Van Gogh zou het pistool van een plaatselijke waard hebben geleend voordat hij naar een veld in het Franse dorp Auvers-sur-Oise liep en zichzelf van het leven probeerde te beroven.

De schilder stierf niet direct aan zijn verwondingen, maar liep na zijn daad zwaargewond terug naar zijn onderkomen - hij bracht zijn laatste maanden door bij een plaatselijke herbergier - en overleed 36 uur na zijn zelfmoordpoging.

'Pistool lag waarschijnlijk tientallen jaren onder grond'

Die theorie wordt gesteund door het merendeel van de historici die onderzoek naar het leven van de Nederlander verrichtten, onder wie Alain Rohan, die een boek over het pistool schreef, en deskundigen van het Van Gogh Museum.

Het pistool wordt verkocht door de familie van de herbergier waarbij van Gogh woonde. Een boer vond het zwaar verwoeste wapen in 1965 in een veld, waar het waarschijnlijk tientallen jaren onder de grond heeft gelegen.

De laatste jaren werd het voorwerp tentoongesteld in het Van Gogh Museum in Amsterdam.