Twee advocaten van terrorismeverdachten die vorig jaar werden opgepakt in Weert hebben de verdediging neergelegd. Ze zijn bang dat ze geen toegang meer krijgen tot de Verenigde Staten, meldt RTL Nieuws woensdag.

De twee opgestapte strafadvocaten willen ook in de toekomst geen terrorismeverdachten meer bijstaan. Ze vrezen dat ze dezelfde behandeling krijgen als enkele Nederlandse en Belgische collega's die onlangs de toegang tot de Verenigde Staten werd ontzegd omdat zij terreurverdachten zouden verdedigen.

"Ik wil niet beperkt worden in de mogelijkheden om te reizen", zegt een van de advocaten tegen RTL Nieuws. "Als ik deze strafzaak blijf doen, is dat een reëel risico."

In september 2018 pakte de politie in Weert en Arnhem zeven mannen op die zeer vergevorderde plannen voor een grote terroristische aanslag in Nederland hadden.

Undercoveractie politie leidt tot arrestatie

Hardi N. (34) wordt gezien als de leider van de vermeende terroristencel. De mannen worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terroristische organisatie. De groep kwam in beeld door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Vier van de verdachten werden op 27 september opgepakt tijdens een politieoperatie op een vakantiepark in Weert. Daar hadden de mannen ook een wapentraining van undercoveragenten gekregen. Ze kregen vijf handwapens aangeleverd die onklaar waren gemaakt door de politie.

De overige verdachten werden in Arnhem gearresteerd.