De antiabortusorganisatie Schreeuw om Leven stopt tijdelijk met het aanspreken van vrouwen die naar een abortuskliniek gaan. De medewerkers worden bedreigd en agressief benaderd, laten zij woensdag aan NU.nl weten na berichtgeving van RTL Nieuws.

"We hebben mails ontvangen waarin staat dat ze ons een kopje kleiner willen maken en onze medewerkers worden op locatie uitgescholden", zegt directeur Kees van Helden van de organisatie.

Schreeuw om Leven zegt sinds een uitzending van EenVandaag, waarin antiabortusdemonstranten worden gefilmd tijdens hun gesprekken, steeds meer dreigementen te ontvangen. In de uitzending komt naar voren dat er wordt gepleit voor een verbod op dergelijke demonstraties bij de klinieken.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei vorige week nog dat hij contact met abortusklinieken heeft over wangedrag van betogers. Hij pleit voor bufferzones bij de klinieken, zodat de activisten op afstand gehouden kunnen worden.

De betogers zouden bijvoorbeeld tegen vrouwen zeggen dat ze "een moordenaar zijn" of "spijt krijgen van hun besluit". Ze zouden ook pamfletten met afbeeldingen van foetussen uitdelen.

'Geen borden of spandoeken'

De directeur van Schreeuw om Leven stelt dat de organisatie geen hinderlijke werkwijze heeft. "We gebruiken geen borden of spandoeken, maar we spreken vrouwen op een respectvolle wijze aan en stellen alternatieven voor een abortus voor."

De acties van de organisatie worden volgens Van Helden weer hervat als er meer duidelijkheid is over de veiligheid van de medewerkers.