Rijkswaterstaat verwacht dat automobilisten vanaf deze maand gemiddeld vijftien minuten minder lang in de file staan. In de ochtend- en avondspits worden op "strategische plekken" stand-bybergers ingezet, die daardoor sneller aanwezig kunnen zijn als er een ongeluk gebeurt.

Ingenieursadviesbureau Sweco berekende welke plaatsen de grootste behoefte hadden aan extra bergers. Dat bleek vooral het geval langs snelwegen in de Randstad en rondom Eindhoven. In de provincie Utrecht zijn drie locaties aangewezen: de A12 bij De Meern, de A2 bij Abcoude en de A27/A2 bij Everdingen.

De bergers komen volgens Rijkswaterstaat 25 procent sneller aan bij een ongeluk dan voorheen. "Daardoor is de weg sneller vrij en zorgt het incident voor minder oponthoud voor overig verkeer."

Rijkswaterstaat probeert de files op korte termijn te verminderen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) trok daarom 100 miljoen euro uit om bijvoorbeeld spitsstroken langer open te houden en de doorstroming op op- en afritten bij snelwegen te verbeteren.