Tegen twaalf verdachten uit de regio Parkstad Limburg werden maandag gevangenisstraffen van twaalf maanden tot zeven jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) behoren ze tot een criminele organisatie die zich schuldig maakt aan onder meer diefstal, heling, woninginbraken, verboden wapenbezit en drugshandel.

De groep die momenteel terechtstaat voor de rechtbank van Maastricht hield zich volgens justitie "vrijwel dagelijks" bezig met het stelen van duurdere auto's, het 'koud zetten' van die auto's in garageboxen en loodsen, het strippen van auto's en het doorverkopen van onderdelen.

De gestolen auto's werden volgens het OM ook gebruikt voor het plegen van woninginbraken. Het OM meent dat er sprake is van een criminele organisatie, die gericht is op het plegen van misdrijven.

De bende opereerde vooral in de regio Parkstad. De groep kenmerkt zich volgens het OM door een hiërarchische gesloten structuur, te vergelijken met de maffia.

OM kwam 'Parkstadbende' in 2016 op het spoor

De 'Parkstadbende' werd in 2017 opgerold met de arrestatie van Romano M. (22), volgens justitie een van de kopstukken. Hij deed dat samen met zijn vader Pascal M., zijn moeder Elizabeth C. en Naomi van E., zijn vriendin.

Het OM kwam de verdachten in 2016 op het spoor, toen ze op zoek waren naar een groep jongeren in de regio die zich bezighield met diefstal van voertuigen, drugshandel en woninginbraken in Duitsland, België en Nederland.

Justitie begon project om jongeren op recht pad te houden

Samen met de gemeente Brunssum, Bureau Jeugdzorg en de politie begon het OM rond die tijd met het project Wake Up, om zicht te houden op een groep van ruim zeventig jongvolwassenen en minderjarigen. Het doel was om de jongeren op het rechte pad te houden zodra ze dreigden te ontsporen.

De komende dagen wordt de rechtszaak voortgezet. Dan komen ook twee minderjarige verdachten voor de kinderrechter in Maastricht. De uitspraak wordt verwacht op 30 april.