De KNVB schorst de grensrechter van voetbalclub Geel-Wit uit Haarlem die zaterdag een keeper van het Hoofddorpse UNO bewusteloos heeft geslagen. Hij is in ieder geval geschorst tot het onderzoek naar de zaak is afgerond, bevestigt een KNVB-woordvoerder na berichtgeving door NH Nieuws.

De 34-jarige grensrechter sloeg de doelman van UNO bewusteloos na een opstootje. De grensrechter voetbalt zelf ook voor Geel-Wit.

Hoelang het onderzoek zal duren, weet de woordvoerder van de voetbalbond niet. "Dat verschilt per onderzoek. Dat hangt af van hoeveel meldingsformulieren er binnenkomen en met hoeveel getuigen er gesproken moet worden."

De meldingsformulieren komen bij de onafhankelijke aanklager terecht. Die zal de grensrechter een schikkingsvoorstel doen. Als de grensrechter dat niet accepteert, dan komt de zaak bij de tuchtcommissie terecht.

Grensrechter slaat doelman knock-out in Hoofddorp
25
Grensrechter slaat doelman knock-out in Hoofddorp

Klap leidde tot hersenschudding bij keeper

De keeper hield een hersenschudding aan de klap over, meldde de politie. De politie hield de verdachte aan en heeft hem na verhoor weer laten gaan. Maandag en dinsdag doet de politie nog onderzoek naar de zaak, daarna wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Het OM beslist vervolgens of justitie tot vervolging overgaat.

Lennert Böhmer, de voorzitter van de jeugdcommissie van het Haarlemse Geel-Wit, keurde het gedrag van de grensrechter af. "We vinden het heel erg wat er is gebeurd. Iedereen is erg aangeslagen. We willen juist bekendstaan als een sportieve en veilige club", zei hij zondag.

Maandagavond komen de leden van het bestuur van Geel-Wit bij elkaar om te praten over het incident. Daarbij zijn de grensrechter en meerdere spelers die bij de wedstrijd van zaterdag waren ook aanwezig.

Aantal ernstige voorvallen op voetbalveld daalt al jaren

Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal ernstige voorvallen, zoals die van zaterdag in Hoofddorp, al een aantal seizoenen daalt. In het seizoen 2011-2012 deden zich 485 van dat soort incidenten voor en in het seizoen 2016-2017 was dat aantal gedaald naar 257.

De woordvoerder van de KNVB zegt "heel blij" te zijn met de daling van het aantal geweldsincidenten op voetbalvelden. "Maar we moeten blijven beseffen dat dit soort incidenten nooit op een veld mag gebeuren en dat ieder incident er een te veel is."