De politie heeft de Rotterdamse atletiektrainer Jerry M. opgepakt op verdenking van het jarenlang misbruiken van minderjarige meisjes. Dit zou gebeurd zijn bij diverse sportclubs in de regio. Het onderzoek richt zich ook op strafbare feiten "buiten Nederland", meldt justitie maandag.

Zestig personen in de atletiekwereld zijn de afgelopen maanden gehoord, zegt het Openbaar Ministerie (OM).

De man is nu aangehouden op verdenking van aanranding en "ontuchtige handelingen met minderjarigen". Later deze week zal een vervolgbeslissing worden genomen.

De man werkte als trainer bij de sportclubs, waar hij meisjes heeft misbruikt tussen 1982 en mei 2017. Zij hadden leeftijden van elf tot achttien jaar oud. Enkele mogelijk strafbare feiten zijn verjaard. Het onderzoeksteam heeft gesprekken gehad met de slachtoffers van deze zaken en hen hulp aangeboden.

Verjaringstermijnen 2019

  • 6 jaar: misdrijven waarop een boete staat of een celstraf van max. 3 jaar (belediging, stroperij)
  • 12 jaar: misdrijven waarop een celstraf van meer dan 3 jaar staat (diefstal, oplichting)
  • 20 jaar: misdrijven waarop een celstraf van meer dan 8 jaar staat (afpersing, aanranding)
  • Geen: misdrijven waarop een celstraf van meer dan 12 jaar staat (moord, doodslag, verkrachting, mensenhandel)
  • Er is ook geen verjaringstermijn voor zedenmisdrijven tegen kinderen waarop een celstraf 8 jaar of meer is vastgesteld
  • Verjaringstermijn kan "gepauzeerd" worden door bijvoorbeeld starten van onderzoek

Man heeft eerder bekentenis afgelegd

M. heeft in 2018 bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) een bekentenis afgelegd en is hierna geroyeerd als lid van de Atletiekunie. Hij zou een aantal meisjes ook zwanger hebben gemaakt.

Het instituut kan overigens niet zomaar zonder instemming van slachtoffers de onderzoeksresultaten overdragen aan politie of justitie.

In februari is alsnog aangifte tegen de man gedaan. Dit is eerder niet gebeurd. Justitie heeft toen zijn dossier bij de ISR opgevraagd.