Wie informatie naar buiten brengt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het Zwanenmeer uitvoert, volgens de nieuwssite schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden zegt in gesprek met RTL Nieuws dat zo'n dwangsom helemaal niet mag. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. "Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug," aldus Voermans.

De gemeente Amersfoort noemt de hoogte van de boeteclausule "in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken". De inhoud van de verklaring is niet geheim.

Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken." De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat 25.000 euro wellicht te hoog is voor sommige mensen die betrokken zijn bij de route.