Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verlengt het advies aan apothekers om de anticonceptiepil maar voor drie maanden mee te geven. Het advies geldt nu tot 31 mei 2019, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Hetzelfde advies gold eerder tot 31 maart, om te voorkomen dat er een tekort aan voorraad ontstond. Het advies geldt voor pillen met de stoffen levonorgestrel en ethinylestradiol.

Het CBG heeft wederom meldingen ontvangen van een aantal geneesmiddelenbedrijven die aangeven de anticonceptiepil in kleinere of onvoldoende hoeveelheden te kunnen leveren.

Volgens deze bedrijven komen de leveringsproblemen door een vertraging in de kwaliteitscontrole. Wanneer de firma's die nu met een voorraadtekort kampen de pil wel weer kunnen leveren, is nog onbekend.

Sommige merken van de anticonceptiepil kunnen momenteel helemaal niet worden verstrekt. Hierdoor kan het zijn dat een aantal vrouwen tijdelijk een ander merk van de apotheek krijgt.

Vorig jaar was er door problemen met de productie en levering al meer vraag naar dan aanbod van pillen met ethinylestradiol en levonorgestrel.