Een 42-jarige man uit het Noord-Brabantse Berghem is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Hij stak in zijn woonplaats de banden van tientallen auto's lek.

Tussen januari 2015 en mei 2017 stak de man op vier verschillende dagen een groot aantal autobanden lek in Berghem. Dat deed hij volgens eigen zeggen uit frustratie en jaloezie vanwege financiële problemen en woonomstandigheden.

De rechtbank Oost-Brabant hield met de strafeis rekening met de grote materiële en immateriële schade van de eigenaars van de doorprikte banden. De dader heeft inmiddels financiële stabiliteit gevonden en wil de schade van in totaal 2.352 euro vergoeden.

De reclassering verwacht niet dat hij opnieuw in de fout gaat, maar de rechtbank achtte een voorwaardelijke gevangenisstraf nodig als extra stok achter de deur. Daarnaast heeft de Brabander ook aangegeven de ernst van zijn daden in te zien.

De rechtbank vindt eigenlijk dat de man een taakstraf van tweehonderd uur moet uitvoeren, maar heeft deze verlaagd omdat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak pas laat aan de rechter voorlegde.