De twee mannen die woensdag terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij het neersteken van een advocaat in Zoetermeer in 2017, hebben nagenoeg geen enkele vraag van de rechtbank in Den Haag beantwoord. Het motief voor de daad is nog altijd onbekend.

De vrouw werd drie keer gestoken, in haar gezicht, hoofd en hand. Ze liep blijvend letsel op. Het motief is nog altijd onduidelijk en ook de steker, een 'man met een hoedje', is nog altijd spoorloos.

De medeverdachten Marwan I., Yassine D. en Omer P. worden verdacht van het medeplegen van poging tot moord of doodslag. I. en D. zwijgen in alle toonaarden, P. was woensdag niet aanwezig in de rechtbank. Hij zit als enige van de drie niet meer in de cel.

De advocaat werd voor de neus van haar collega's in haar kantoor neergestoken door een man die op afspraak over een echtscheiding kwam praten. Na het incident kon ze niet meer werken en ging het kantoor failliet.

D. veroordeeld voor doodschoppen Richard Nieuwenhuizen

De 21-jarige I. en de 22-jarige D. zijn op de dag van de steekpartij op camerabeelden in de buurt van het advocatenkantoor te zien. I. was samen met de onbekende man met het hoedje tot vlak bij het kantoor gelopen. Eerder waren ze met P. in een auto daar in de buurt gezien, vermoedelijk op verkenning.

De zaak is meerdere keren op tv geweest, bij diverse opsporingsprogramma's. D. hoort tot de zogeheten top 600 van Amsterdam, van de meest criminele jongeren uit die stad. Hij heeft - net als verdachte P. - een uitgebreid strafblad, en is onder meer veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.

In de rechtbank in Den Haag worden woensdag alleen de feiten behandeld. De strafeis van de officier van justitie volgt pas op 14 juni.