Ondernemer Ben Timmermans trekt zich terug uit het Drentse windmolenproject De Monden vanwege bedreigingen aan zijn adres. De zakenman heeft aangifte gedaan bij de politie. Ook Gedeputeerde Staten Groningen heeft een dreigbrief ontvangen en heeft hiervan aangifte gedaan, meldt de politie.

De politie is een onderzoek gestart. Dagblad van het Noorden (DvhN) heeft de dreigbrief aan Timmermans gepubliceerd. De ondernemer zal woensdagochtend het personeel inlichten. Volgens de krant assisteert het Openbaar Ministerie (OM) de politie.

In de brief aan de Groningse Gedeputeerde Staten wordt volgens DvhN gedreigd met "ontwrichtende acties". De actievoerders roepen op het verkeer op de Zuidelijke Ringweg in Groningen te verstoren, maar dreigen ook met acties in de Randstad, aldus de krant. De brief is gericht aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (D66).

Officier van justitie Johan Stoffels vindt de bedreigingen "totaal onacceptabel", aldus de krant. "Mensen vinden overal wat van. En dat mag in dit mooie land. Maar er zijn spelregels, rechtsmiddelen en er is een wettelijk demonstratierecht. Maar bedreigingen zijn zodanig over de grens, dat is bijzonder kwalijk, daar treden we hard tegen op", aldus Stoffels.

Ondernemer deed eerder al aangifte vanwege asbestdumping Delfzijl

Timmermans deed eerder ook al eens aangifte, toen er half februari asbest werd gedumpt dicht bij het station Delfzijl. Zijn bedrijf was daar op dat moment bezig met werkzaamheden. De politie schrijft dat op bewakingsbeelden een verdachte fietser is gezien.

De politie laat weten dat ze ook andere strafbare feiten onderzoeken, zoals de verspreiding van pamfletten met daarin bedreigingen aan het adres van bestuurders. Op de folders stonden verwijzingen naar "ernstige gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog".

Tegenstanders voeren al jaren actie tegen windmolens

In Drenthe en Groningen protesteren actievoerders al jaren tegen de bouw van de windmolens. Het is niet bekend wie er achter de acties zit. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zei in september vorig jaar dat met name in Noord-Nederland de acties "extremistische vormen" begint aan te nemen.

Er zijn ook verschillende belangengroepen die tegen de komst van de windmolenparken zijn. De tegenstanders stellen onder andere dat het vrije uitzicht en de rust worden verstoord in de regio. Dit zou leiden tot een daling van de kwaliteit van de woonomgeving en resulteren in achteruitgang van het gebied en waardedaling van het woningbezit.

Ook zorgen windmolens volgens tegenstanders voor een toename in de sterfte van wild- en vogelsoorten en brengt het gezondheidsrisico's met zich mee.