De opkomst van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is hoger dan verwacht. Ook toont de test onder senioren meer darmkanker dan voorzien.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het RIVM, meldt het AD woensdag. Bij dit bevolkingsonderzoek is het de bedoeling dat mensen hun ontlasting opsturen ter controle.

Een test toont sporen van bloed aan in die ontlasting. Een ongunstige uitslag hoeft niet te betekenen dat een persoon kanker heeft, wel duidt het op een verhoogde kans op kanker. In dat geval is er aanvullend onderzoek nodig.

Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan dit onderzoek.

Ruim 180.000 mensen ondergingen een kijkonderzoek in de darmen

Tussen 2014 en 2019 werden er 3,85 miljoen tests ingezonden. Bij ruim 180.000 mensen werd een kijkonderzoek in de darmen uitgevoerd, waarbij 42 procent gevaarlijke poliepen bleek te hebben. 8 procent had ook daadwerkelijk al darmkanker.

"We hadden een opkomst verwacht van ongeveer 60 procent en die blijkt in de praktijk te liggen op 72 procent. Ook spoort de test 85 procent van de darmkankers op, terwijl wij vooraf uitgingen van driekwart", liet Jaap van Delden, hoofd van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek bij RIVM, aan de krant weten.