Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag drie jaar celstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen de 54-jarige tantramasseur Nico D. uit Rhenen voor het plegen van ongewenste seksuele handelingen bij zes vrouwen.

Het OM verwijt D. dat hij ontucht heeft gepleegd met kwetsbare vrouwen die zijn hulp zochten en hem vertrouwden. Er was geen sprake van een gelijkwaardige relatie, stelde de officier van justitie voor de rechtbank in Utrecht, maar van psychisch overwicht van een hulpverlener.

Tantramassage is een fysieke en intieme massage die vanuit een spirituele gedachte is gericht op bewustzijn van de ziel en seksuele energie. Tijdens de behandelingen die D. gaf, waren zowel hij als de klant ontkleed.

D. zou van tevoren hebben aangegeven de grenzen van de vrouwen te respecteren. Zo zou hij niet zoenen of penetreren, maar dat gebeurde toch wel tijdens de sessies. Dat zou zijn gebeurd tussen 2013 en 2017.

Volgens het OM werkte de "charismatische" D. tijdens de sessies bewust toe naar seksueel contact "voor zijn eigen gerief" en liet hij zich voor die zogeheten lingham- en yoni-massages betalen. Tegen de vrouwen zei hij dat de handelingen bij de therapie hoorden en dat hij progressie zag in hun ontwikkeling.

D.: 'Vrouwen hebben ingestemd met handelingen'

D. erkent dat hij de seksuele handelingen heeft gepleegd maar stelt dat de vrouwen ermee hebben ingestemd. Dat doet volgens het OM niet af aan de strafbaarheid van de ontucht.

D. moet van het OM ook een contactverbod krijgen met een proeftijd van vier jaar. Een eerder contactverbod heeft hij genegeerd. Hij zou ook voor vier jaar uit zijn beroep van tantra- en drukpuntmasseur moeten worden gezet.