De nationale koepel van tabaksbestrijders, de Alliantie Nederland Rookvrij, heeft de samenwerking met longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker stopgezet. Zij zouden te activistisch zijn.

Dat meldt Trouw dinsdag. Eerder dit jaar stopte KWF Kankerbestrijding al met hun subsidieschenking aan de longartsen.

Voorzitter Floris Italianer van de Alliantie Nederland Rookvrij, een samenwerkingsverbond van 155 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenverenigingen zegt in de krant dat de Alliantie "een verbindende factor wil zijn".

De Kanter en Dekker gaan op hun website al jaren tekeer tegen de tabaksindustrie. Volgens hen wordt er door overheid en politiek veel te weinig gedaan om de bevolking te beschermen tegen de "tabaksindustrie en haar kompanen".

Website plaatste vraagtekens bij benoeming Sap

De eerste scheurtjes in de samenwerking tussen de website en de Alliantie Nederland Rookvrij, ontstonden in het voorjaar van 2018. De website plaatste toen een artikel waarin vraagtekens werden gezet bij de benoeming van Jolande Sap als voorzitter van een groep deskundigen die voor het Nationaal Preventieakkoord oplossingen voor het rookprobleem zouden aandragen.

In het artikel stond dat Sap vervangen moest worden, omdat zij commissaris is bij adviesorganisatie KPMG. Deze organisatie zou "dubieuze onderzoeken hebben verricht".

Als voorbeeld werden in het artikel rapporten aangehaald die KPMG schreef in opdracht van tabaksfabrikanten over de smokkel van sigaretten. Deze rapporten zouden worden gebruikt in de lobby tegen accijnsverhogingen op tabak.

De Kanter 'erg aangeslagen'

KWF Kankerbestrijding wilde dat het artikel zou worden verwijderd, omdat deze schadelijk kon zijn voor de inbreng van de Alliantie in het Preventieakkoord. De longartsen weigerden dat.

Vervolgens kregen zij per brief te horen geen geld meer van het KWF te krijgen. Begin maart meldde Floris Italianer van de Alliantie dat ook hij niet meer wilde samenwerken met de twee longartsen, wegens hun ondiplomatieke houding.

De Kanter laat aan Trouw weten dat ze erg is aangeslagen. Ze wilde niet inhoudelijk reageren tegenover krant.

Stoppen we wel echt met roken?
90
Stoppen we wel echt met roken?