De politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onderzoeken een filmpje van UP! Network waarin te zien is dat een antiracismedemonstrant doodsbedreigingen aan het adres van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet uit.

De vrouw, die zichzelf in de beelden met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt, scandeert: "Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf".

Een woordvoerder van de politie laat weten dat wordt gekeken of er meer filmpjes in omloop zijn en wat er tijdens de demonstratie van zaterdag in Amsterdam allemaal precies is gezegd. Het OM bekijkt op zijn beurt de strafbaarheid van de uitingen.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt de uitingen verwerpelijk. "Op sociale media zijn verschillende beelden verschenen met bedreigende uitingen tijdens de antiracismedemonstratie. Deze teksten zijn verwerpelijk. Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd, maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren", laat ze zondag weten.

Facebook-post 'Volkert waar ben je' niet zonder meer strafbaar

De tekst 'Volkert waar ben je', die een universitair docent uit Utrecht op Facebook plaatste als reactie op de verkiezingswinst van Forum voor Democratie, is niet zonder meer strafbaar. Dat zegt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van een bericht op GeenStijl.

"We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt", zegt hij.

Volgens het OM is er wel sprake van "een smakeloze opmerking". Naar de "voorlopige juridische inschatting" van het OM is de opmerking echter "waarschijnlijk niet strafbaar"; de tekst op het sociale medium is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.

Volgens de woordvoerder heeft het OM nog geen aangifte tegen de docent binnengekregen. "Zodra dat wel het geval is, gaan we nog eens kijken."

Docent verwees met tekst naar moordenaar Pim Fortuyn

'Volkert' is een verwijzing naar de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. De docent in kwestie heeft de post verwijderd en zijn excuses aangeboden. Hij is door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet.

Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid "moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen".