De Universiteit Utrecht (UU) stelt een docent op non-actief die na de winst van Forum voor Democratie over partijleider Thierry Baudet een tekst op Facebook had geplaatst: "Volkert waar ben je?" Hiermee verwees de docent naar Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn.

Er moet nog een gesprek met de man plaatsvinden, maar vooruitlopend hierop is de man dus al op non-actief gesteld. Dit laat de universiteit weten.

Eerder nam de UU al met klem afstand van de uitlating van de medewerker. Er zijn meerdere klachten binnengekomen over het Facebook-bericht.

De docent had zelf ook al excuses gemaakt voor zijn uitlating. Hij heeft zijn persoonlijke account op Facebook gedeactiveerd, ook omdat hij bedreigd werd. Hij plaatste het bericht als reactie onder een Facebook-artikel over FVD.

"De Universiteit Utrecht is van mening dat docenten een voorbeeldfunctie moeten hebben. De uitlating die de medewerker gedaan heeft, ook al was dat in de vrije tijd, staat hier haaks op. Dat betreuren wij ten zeerste."

Grapperhaus veroordeelde oproep al

Eerder op de middag veroordeelde minister van Justitie Ferd Grapperhaus de oproep al. De bewindsman benadrukte dat politici in vrijheid en veiligheid moeten "kunnen zeggen wat zij willen zeggen".

De nabestaanden van Fortuyn zijn zwaar aangedaan. De familie gaat in elk geval een klacht indienen bij het universiteitsbestuur en overweegt ook juridische stappen.