Een gekantelde tankwagen heeft vrijdag aan het begin van de ochtendspits een grote ravage aangericht op de A2 bij Nieuwegein-Zuid. De tank blijkt, in tegenstelling tot wat Rijkswaterstaat en de ANWB eerder meldden, geen wijn maar olijfolie te bevatten. Het incident leidde tot een verkeerschaos op de wegen vanuit het zuiden richting Utrecht.

De vertraging tussen Den Bosch en Utrecht bedroeg op het hoogtepunt van de drukte ruim twee uur, aldus de ANWB. Op de omleidingsroute A27 stond het verkeer ruim anderhalf uur vast.

Vanwege het incident waren heel de ochtend drie van de vier rijstroken afgesloten op de A2. Een hijskraan van Rijkswaterstaat heeft de tankwagen weer op zijn wielen gezet. Rond 13.30 uur werd de weg weer vrijgegeven. Bij het ongeluk waren ook een personenauto en bestelbusje betrokken, meldt Rijkswaterstaat.

Volgens een woordvoerder lag de tankwagen "heel vervelend op de weg" en is er schade ontstaan aan het asfalt en de vangrail in de middenberm. De tankwagen lekte niet, aldus de zegsman.

Ook verkeer op lokale wegen staat muurvast

Rijkswaterstaat had vanwege het ongeluk een omleidingsroute over de A15 en de A27 ingesteld, maar mede omdat de spitsstrook op de A27 dicht was vanwege de mist, kwam ook het verkeer op die weg muurvast te staan. Ook op lokale wegen in en rond Vianen stond het compleet vast, aldus de ANWB.

De woordvoerder van Rijkswaterstaat adviseerde automobilisten die vrijdagochtend nog vanuit het zuiden naar Utrecht moesten, om te rijden via Rotterdam of Arnhem.

Vanwege de dichte mist had KNMI vrijdagochtend code geel afgegeven voor het midden, oosten en zuiden van het land.

Een woordvoerder van Schiphol liett NU.nl weten dat zeventien Europese vluchten zijn geannuleerd wegens de mist. Ook moesten reizigers rekening houden met vertraging.