De omstreden Britse shariageleerde Haitham Al Haddad heeft 'heimelijk' lessen verzorgd op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, zo schrijft NRC vrijdag. Ook zouden andere radicale islamitische voormannen betrokken zijn bij de school en zou de schoolleiding een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd.

Dat staat in een vertrouwelijk ambtsbericht dat de inlichtingendienst AIVD in januari 2019 aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft gestuurd en NRC heeft ingezien.

Het ambtsbericht zou de informatie vormen op basis waarvan Halsema twee weken geleden haar zorgen over de islamitische middelbare school uitte en het bestuur verzocht op te stappen.

Met een ambtsbericht kan de AIVD andere overheidsinstanties waarschuwen voor organisaties en personen die mogelijk een gevaar zouden vormen.

De in Londen wonende Al Haddad is een salafistische prediker die bekendstaat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen.

Prediker al eerder in het nieuws vanwege uitspraken in De Balie

In Nederland kwam Al Haddad in 2012 al eens in het nieuws na een optreden in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

Daar zei hij dat overspelige moslimvrouwen uit het Westen dolgraag naar een islamitische staat zouden willen reizen om daar gestenigd te worden; volgens hem de juiste straf voor overspel.

Halsema en de AIVD willen volgens NRC niet reageren op de inhoud van het ambtsbericht.