Metrostation Ganzenhoef, in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, is dicht vanwege een plofkraak. Hierdoor rijdt metro 53 alleen tussen Centraal Station - Diemen-Zuid.

Het metrostation op de Elsrijkdreef heeft aanzienlijke schade opgelopen door de plofkraak. Omwonenden maakten omstreeks 3.30 uur melding van een harde knal.

Een woordvoerder van het GVB liet rond 14.00 uur weten dat het nog niet duidelijk is wanneer het metrostation wordt vrijgegeven. "Het zal nog geruime tijd duren, de poortjes zijn stuk, er ligt veel glas. Het is goed mogelijk dat het station de hele dag dicht blijft."

Metro 53 rijdt alleen tussen Centraal Station - Diemen-Zuid. Er rijden pendelbussen tussen Diemen-Zuid en Gaasperplas.

"Het spoor wordt vermoedelijk binnen enkele uren vrijgegeven, dat betekent dat metro's wel langs het station rijden maar er niet zullen stoppen. Maar er moet nog geschouwd worden", zegt de woordvoerder. Ze raadt reizigers aan de informatie op de website van het GVB in de gaten te houden.

De forensische recherche van de politie heeft urenlang onderzoek gedaan en is rond 7.45 uur vertrokken. Het station is vanwege de schoonmaakwerkzaamheden met hekken afgezet.

Agenten zijn nog op zoek naar de daders. Het tweetal is vermoedelijk op een scooter weggereden richting Diemen. Het is nog niet duidelijk of ze iets buit hebben gemaakt.