Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zestien jaar cel geëist tegen Tim S., die wordt verdacht van een dodelijk schietincident op 23 november 2017 in de Amsterdamse wijk Kattenburg.

S. zou destijds zijn ingesloten, geschopt en geslagen door een groep jongens met wie hij ruzie had over een gestolen scooter. Enkele dagen voor deze ruzie zou de verdachte een scooter met beenkleed hebben meegenomen. De eigenaar kreeg het voertuig dezelfde dag terug, maar zonder het kleed.

Vlak voor het schietincident zou de verdachte hebben geprobeerd om het beenkleed opnieuw op de scooter te bevestigen, tot hij van achteren werd aangevallen. Daarna haalde hij het vuurwapen tevoorschijn en begon hij te schieten op de groep jongens.

Bij het schietincident kwam een negentienjarige jongen om het leven. Twee anderen raakten ernstig gewond, vier konden aan de kogels ontkomen.

Een van de gewonden was Gianni L., die eind januari het vermoedelijke doelwit was van een dodelijke schietpartij in een buurtcentrum op het naburige eiland Wittenburg. Bij deze schietpartij kwam een zeventienjarige stagiair om het leven.

Verdachte zou vanuit noodweer hebben geschoten

Volgens de verdachte heeft hij vanuit noodweer geschoten, maar het OM meent dat hier geen sprake van kan zijn omdat hij zelf de straat op is gegaan met het vuurwapen, nadat hij de jongens had gezien.

"De onbezorgde jeugd van alle betrokken jongens was in één klap voorbij", zegt het OM. "Dit zullen zij voor lange tijd, zo niet de rest van hun leven, bij zich dragen."