Het verkeer op de Nederlandse wegen heeft maandagochtend veel last gehad van de acties op het spoor. Na 9.00 uur was de grootste drukte voorbij. De NS verwacht de rest van de ochtend vertragingen.

Sommige treinen zijn korter dan normaal. Daardoor zitten die soms overvol met mensen. "Treinen rijden in een andere samenstelling, dat zal de rest van de dag zo blijven", zegt een woordvoerder van de NS.

Om 7.30 uur stond er meer dan 500 kilometer file, veel meer dan gebruikelijk op een maandagochtend. Na 8.30 uur nam het aantal kilometers file weer snel af.

De ANWB merkt op dat veel mensen hebben besloten om met de auto naar het werk te gaan, omdat de treinen tot 7.06 uur niet reden. Vooral op wegen in de Randstad en het zuiden van het land was het extreem druk.

Toch was rond 8.30 uur de piek van de ochtendspits voorbij, aldus de ANWB. "Veel mensen hebben ook besloten thuis te gaan werken", aldus de zegsvrouw.

Bonden: bijna alle NS-medewerkers deden mee aan de actie

De NS meldde om 8.30 uur dat "vrijwel alle treinen weer volgens dienstregeling rijden". Wel zal er zeker in de ochtenduren nog veel vertraging optreden en zullen treinen mogelijk korter zijn dan anders. Volgens de vakbonden deed 90 procent van het NS-personeel mee aan de actie.

Op de perrons was het maandagochtend volgens de zegsman van de NS erg rustig. "Mensen waren goed op de hoogte van de pensioenacties." De internationale treinen en de nachttreinen reden volgens hem afgelopen nacht gewoon volgens dienstregeling.

ANWB waarschuwt voor meer problemen komende uren

Op de weg verwacht de ANWB de rest van de ochtend nog veel overlast van de langzaamaanacties van medewerkers van de politie, de Douane en Defensie. Zij zijn vanaf 7.00 uur over de volle breedte van de weg met een snelheid van 66 kilometer per uur op weg naar Den Haag.

Ze zijn vanaf diverse punten in het land vertrokken en de actie kan de hele ochtend duren. Bovendien regende het en dat heeft op diverse plekken tot ongelukken geleid.

Het treinverkeer komt maar mondjesmaat op gang. (Foto: ANP)

In negen steden demonstreren de vakbonden

In het hele land demonstreren vakbondsleden maandag voor het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar.

Medewerkers van de NS en stadsvervoerders - GVB in Amsterdam, HTM in Den Haag en RET in Rotterdam - legden het werk neer een staakten tussen 6.00 en 7.06 uur. Nog altijd ondervinden de dienstregelingen de gevolgen van die staking.

In negen grote steden zijn manifestaties van de bonden. In Den Haag houden de bonden van de hulpdiensten een protestmars door de stad. Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem komen actievoerders uit verschillende beroepsgroepen bijeen.

Schoonmakers en havenarbeiders staken 's nachts al

Op Schiphol leggen werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling vanaf 12.30 uur hun werk voor 66 minuten neer.

De acties begonnen al in de nacht van zondag op maandag met een staking van havenarbeiders uit Rotterdam, Amsterdam en Zeeland en van de schoonmakers op Schiphol.

Uber-chauffeurs voeren actie tegen hoge werkdruk

Ook Uber-chauffeurs leggen maandag het werk neer. Zij gaan actievoeren bij het Amsterdamse hoofdkantoor van hun werkgever. De chauffeurs protesteren tegen een constante en ongezond hoge werkdruk.

Volgens de actievoerders is het geduld op. "Wij worden uitgemolken door almaar stijgende kosten en een dalend aantal Uber-ritten", zo valt te lezen op de website uberstaking.nl. De Uber-rijders moeten naar eigen zeggen regelmatig meer dan zestig uur per week rijden voor een matig loon. Dit leidt tot vermoeidheid, wat ten koste gaat van concentratie en dus veiligheid.

Chauffeurs willen een omzetgarantie

Uber-chauffeurs willen dat de commissie op taxiritten daalt van 25 naar 15 procent. Ook vragen ze om een omzetgarantie voor de drie verschillende Uber-diensten. Daarnaast mag Uber niet meer de eenzijdige beslissing nemen om een chauffeur permanent aan de kant te schuiven.

De chauffeurs verzamelen op het NDSM-plein, vanaf waar ze naar het hoofdkantoor van Uber zullen rijden. De staking valt samen met de landelijke actiedag voor pensioenen.