Twee wandelaars zijn zaterdag gewond geraakt door een aanval van twee taurossen in het Brabantse natuurgebied de Maashorst. Een van hen brak onder meer haar enkel. Beide slachtoffers zijn in het ziekenhuis behandeld.

Ecoloog Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling vertelde zondag dat de runderen vermoedelijk geïrriteerd zijn geraakt door een hond van een andere bezoeker van het natuurgebied.

De kudde taurossen was bovendien extra waakzaam, omdat afgelopen week een kalf was geboren. "De wandelaars zijn daar het slachtoffer van geworden. Hen valt niks te verwijten", vertelt Linnartz.

ARK Natuurontwikkeling is ingeschakeld om van de Maashorst, gelegen tussen Oss en Uden, een wildernisgebied te maken. De organisatie is erg geschrokken van de agressie van de taurossen.

De zes volwassen runderen en het kalf zijn daarom zondag gevangen en uit het gebied gehaald. Ze komen ook niet meer terug, aldus Linnartz. "We proberen het zo veilig mogelijk te houden en willen geen enkel risico lopen."

Taurossen gebaseerd op het oerrund

De taurossen zijn afkomstig uit een fokprogramma dat als doel heeft om het oerrund terug te fokken. Het oerrund stierf in 1627 uit in Europa, aldus APK Natuurontwikkeling. Zowel wat betreft genen als het uiterlijk lijken taurossen op oerrunderen.

De taurossen leven nu drie jaar in de Maashorst. Het gebied waar de dieren graasden, is vrij toegankelijk. "De kans dat je ineens oog in oog staat met een tauros" was dus groot, valt op de website van de Maashorst te lezen.

Er grazen ook wisenten en exmoorpony's in het Brabantse natuurgebied.