De politie voert vrijdag voor de vierde dag op rij controles uit op de vier toegangswegen naar Urk. In de loop van de middag wordt besloten of er reden is deze controles in de avonduren verder uit te breiden, heeft de politie Midden-Nederland vrijdagmiddag laten weten.

De zegsman meldt dat er vooralsnog geen reden lijkt voor extra maatregelen. "We gaan ervan uit dat iedereen die iets van plan zou kunnen zijn, zijn of haar gezond verstand gebruikt. Maar we houden alles in de gaten, zowel op de sociale media als op straat."

De politie wil niet zeggen of er extra agenten klaarstaan voor het geval dat de situatie toch uit de hand loopt. Bij de verkeerscontroles zijn eerder deze week twee personen van buiten Urk aangehouden. Een van hen had een honkbalknuppel bij zich. In beide gevallen werd de zaak afgedaan met een geldboete, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) tegenover NU.nl.

Ook de gemeente Urk beraadt zich nog op mogelijke extra maatregelen op vrijdagavond. Op sociale media en in appgroepjes zouden oproepen circuleren tot een mogelijke confrontatie tussen baldadige jongeren op Urk.

'Burgemeester kan samenscholingsverbod afkondigen'

"De burgemeester heeft de verantwoordelijkheid de orde en rust te bewaren", stelt een woordvoerder. "We hebben nog niet besloten extra voorzorgsmaatregelen te nemen, omdat we daar op dit moment nog geen reden toe zien. Maar dat kan in de loop van de middag natuurlijk veranderen."

In theorie zou de gemeente een noodverordening of een samenscholingsverbod kunnen afkondigen. "Maar dat zijn wel hele zware middelen waar we ons vooralsnog niet van willen bedienen", voegt de zegsman er aan toe.

Ondernemers houden hun winkels gewoon open

De Stentor meldt dat de ondernemers op Urk vrijdagavond gewoon van plan zijn hun winkels open te houden. "Dit waait wel over", stelt een van hen.

De onrust begon maandag toen een groep jongeren het huis van een Marokkaans-Nederlands gezin belaagde. Een vrouw werd mishandeld.

Het OM heeft drie tieners uit Urk gedagvaard voor de ongeregeldheden maandagavond. Een veertienjarige jongen moet in juni voor de kinderrechter verschijnen op verdenking van mishandeling.

Een 18-jarige man wordt verdacht van mishandeling en verbale bedreiging en een 21-jarige Urker wordt verdacht van verbale bedreiging en het hebben van een wapen. Beide mannen verschijnen in juni voor de politierechter.

Burgemeester vraagt OM onderzoek te doen naar column

Burgemeester Pieter van Maaren heeft het OM vrijdag gevraagd onderzoek te doen naar de "juridische mogelijkheden" om actie te ondernemen tegen De Nieuws BV-columnist Elfie Tromp. Zij haalde donderdag in de uitzending hard uit naar de Urker jongeren en stelt voor "de dijken alvast door te steken" bij Urk.

De tekst is hard aangekomen in het vissersdorp, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. "De burgemeester snapt dat er vrijheid van meningsuiting en persvrijheid is", stelt hij. "Maar het gaat echt te ver om de complete bevolking van een stad zo weg te zetten en de dood toe te wensen. Wat ons betreft zijn er grenzen overschreden."

Volgens de zegsman is er op Urk met grote verontwaardiging op de column gereageerd. Tromp verwijt de jongeren onder meer racistische motieven en stelt dat dit mede het gevolg is van overdadig drugsgebruik.

BNNVARA laat in een reactie aan NU.nl weten dat ze begrijpen dat de column discussie oproept, maar dat de "juridische grenzen in de column niet zijn overschreden. Als de burgemeester van Urk de juridische mogelijkheden wil laten onderzoeken, zien wij de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet", aldus de omroep.