De Nederlandse Spoorwegen vrezen maandag de hele dag "grote hinder" als gevolg van de tijdelijke staking van vakbondsleden. NS-medewerkers leggen het werk neer, omdat ze een beter pensioen willen. Rijkswaterstaat verwacht een rommelige spits op de snelwegen.

De NS-dienstregeling zal er de hele dag last van hebben dat tot 7.06 uur geen treinen vertrekken, vreest het bedrijf.

Doordat treinen niet op tijd vanaf stations vertrekken, staan zij om 7.06 uur ook niet op de plek waar ze zouden moeten zijn. Dit levert naar verwachting een logistieke nachtmerrie voor de NS op.

De NS kan nog niet inschatten hoe groot de overlast exact zal zijn. Dat hangt af van het aantal standplaatsen waar personeel gaat staken.

"Hier is van afhankelijk hoe groot de hinder voor onze reizigers de hele dag is", stelt een woordvoerder. De NS zegt begrip te hebben voor de zorgen van zijn medewerkers over pensioenen, maar vindt het "jammer" dat gekozen is voor een middel waar ook reizigers hinder van ondervinden.

President-directeur Roger van Boxtel meldt dat de NS de hele dag moeite zal hebben om treinen op tijd te laten rijden. "Dat vind ik jammer, want we bieden graag de beste treinreis."

'Reizigers, check vooral de actuele reisinformatie'

Van Boxtel belooft dat de NS na de staking probeert "zo goed mogelijk op te starten, zodra de staking voorbij is". De president-directeur raadt reizigers aan vooral de actuele reisinformatie in de gaten te houden.

De actie vindt in elk geval in de steden Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Heerlen plaats. De vakbonden verwachten dat het aantal standplaatsen nog uitgebreid zal worden.

Rijkswaterstaat: 'Houd rekening met rommelige spits op de weg'

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers maandag rekening te houden met een rommelige spits. Automobilisten krijgen het advies zich "goed voor te bereiden" en zich goed te informeren voordat zij de weg op gaan.

Een tweede probleem naast de spoorwegstaking is het regenachtige weer dat wordt verwacht. Ook de verkeersdienst van de ANWB waarschuwt dat het maandagochtend naar verwachting heel druk op de weg wordt.

Korpsleiding stelt voorwaarden aan politieacties op de weg

De korpsleiding van de landelijke politie heeft voorwaarden gesteld aan de acties die de politiebonden maandag voeren. Die willen onder meer met 66 kilometer per uur vanuit verschillende plaatsen in het land over de hele breedte van de snelweg naar Den Haag rijden.

"We geven altijd aan dat de veiligheid en de openbare orde niet in het geding mogen komen. Ze mogen voertuigen niet midden op de weg stilzetten en de veiligheid van andere weggebruikers mag niet in gevaar komen", zegt een woordvoerder, die eraan toevoegt dat iedereen het recht heeft actie te voeren.

Drie grote bonden doen mee aan de spoorstaking

FNV, CNV en VVMC doen mee met de staking. De vakbonden willen de pensioenleeftijd handhaven op 66 jaar en staken daarom symbolisch 66 minuten tot 7.06 uur.

Volgens de FNV hebben miljoenen mensen met zwaar werk of ploegendienst de grootste moeite gezond hun pensioen te halen. "Het kabinet weigert de harde werkers een tijdig pensioen te gunnen", aldus de vakbond.