Tienduizenden stakende leraren hebben vrijdag op het Haagse Malieveld een grote demonstratie gehouden. Ze hoopten met hun actie de politiek zover te krijgen om meer in het onderwijs te investeren.

De actievoerders kwamen uit heel Nederland. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) ging het om zeker 40.000 personen.

Met de demonstratie, die van 12.00 tot 13.30 uur duurde, komt een einde aan een actieweek. De leraren willen de politiek motiveren om meer te ondernemen tegen problemen als het lerarentekort.

Tijdens de demonstratie op het Malieveld hielden meerdere docenten toespraken. Ze spraken hun ongenoegen uit over de werkdruk in het onderwijs. De voorzitters van de vakbonden FvOv, FNV en AOb sloten zich bij die woorden aan. De verschillende sprekers werden aangekondigd door cabaretier Dolf Jansen.

Geen geld voor schoonmaken toilet

"Ik ken kinderen die op school niet naar het toilet durven te gaan omdat er geen geld is om ze schoon te maken", zei een van de sprekers, zelf ook docent.

"Ik sta hier als leerkracht omdat ik wil dat als ik een som drie keer moet uitleggen, dat dat ook kan in plaats van slechts één keer", voegde ze daaraan toe. "Wij leggen het fundament van de samenleving. Rutte, investeer in onderwijs en geef de leerkracht de status die die verdiend."

Onderwijsbond: 'In totaal 4 miljard euro nodig'

Volgens de onderwijsbond is er voor heel het onderwijs, van basisonderwijs tot en met de universiteiten, 4 miljard euro nodig. De leraren worden in de acties gesteund door schoolleiders en ander onderwijzend personeel.

Vrijdag zijn 2.600 basisscholen gesloten vanwege de staking, aldus de AOb. Ook een klein aantal scholen in het voortgezet onderwijs blijft vrijdag dicht. Op universiteiten, hbo's en mbo's wordt voor zover bekend gewoon lesgegeven.